úterý 23. července 2013

(RC review) L. A. Candy - trilogie


Autorka: Lauren Conrad
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 809 (celkově všechny díly dohromady)
Díl: první, druhý, třetí
Rok vydání: 2011-2012
Hodnocení obálek: 5/5

Život v L. A. je sladký – cool kluby, skvělí kluci, návrháři... prostě všechno. Jane Robertsová byla dlouho docela obyčejná holka od vedle. Dokud se se svou nejlepší kamarádkou nepřestěhovaly do L. A. a nestaly se hvězdami reality show. Teď jsou v tom naprosto nejžhavějším centru Hollywoodu. Nakupování, večírky, nový byt, sexy kluci, všechno je náhle k dispozici. Jane se ale brzy přesvědčí, že sláva nemusí být tak sladká, jak se na první pohled zdálo…V závěrečné knize losangeleské trilogie je Jane Robertsová už opravdová celebrita – má VIP manýry, luxusní šaty a vrhá hvězdné pohledy. Také má za sebou bulvární skandály, falešné kamarády a vytrvalé paparazzi v zádech. Pak se ale objeví Caleb, její kluk ze střední školy a Braden, tajná láska z L. A., jeden hezčí a milejší než druhý, takže připomenout si pravidlo o žádných klucích, stojí Jane dost úsilí. A když se všechno vymkne kontrole, Jane zjistí něco opravdu šokujícího. Něco, o čem si myslí, že definici „reality“ navždy změní...Lauren Conrad, hollywoodská hvězda a módní návrhářka, poodkrývá další část světa celebrit, kde lži jsou tak sladké…

Jane se přestěhovala s svou kamarádkou Scarlett do L.A, kvůli práce a studia. Jane pracuje u organizátorky velkých akcí a večírků Fiony Chenové, a Scarlett studuje vysokou školu. Nemají nějak skvělé ubytování, ale aspoň něco. Jeden večer to chtějí oslavit a v místním klubu si jich všimne producent, který hledá tváře pro novou show L. A. Candy a je po konkurzu vybere. V tu chvíli se jim změní život. Nový byt, večírky, setkávání s celebritami, paparazzi, za den se stanou slavnými, ale taky nějaké ty románky a úlety. Jaké to pro holky bude, když na takovou slávu a ubírání soukromí nejsou zvyklé? A co Jane, která se náhle zamilovala do několika kluků? A jaký je život v L.A.? A málem bych zapomněl na jejich nové "kamarádky" a kolegyně v show L. A. Candy Madison a Gaby. Jaký bude vztah mezi nimi, když je Scarlett nemůže ani cítit? To se dozvíte v téhle skvělé trilogii od Lauren Conrad.

Lauren Conrad je hollywoodská hvězda a módní návrhářka, takže píše o tomto světě, který tak nějak zažila. Má taky svou vlastní TV show a fanoušci říkají, že se nejvíce ztotožňuje s Jane. Napsala dvě trilogie - L.A. Candy a The Fame Game, a několik knih o módě. Kdyby jste se chtěli o Lauren dozvědět něco víc, koukněte na její show a nebo se podívejte na její stránky a to http://laurenconrad.com/.

Hlavní hrdinkou byla Jane Robertsová, která se přestěhovala od rodiny do L. A. kvůli práci, protože pracovala u slavné organizátorky večírků Fiony Chenové. Prošla si velice těžkým rozchodem se svým klukem Calebem, takže je ráda, že se dostala pryč. Vzala sebou také svou nejlepší kamarádku od školky Scarlett Harpovou, které chtěla v L. A. studovat vysokou. Pak jsou tady ještě bohatá a namyšlená Madison Parkerová a hloupá Gaby Garcia. Obyčejná holka Jane, trochu moc chytrá holka Scarlett, bohatá a hlavně namyšlená holka Madison a hloupá Gaby, co víc si pro reality show přát? Autorce se popsat postavy vážně moc povedly, nejvíce jsem si asi oblíbil Jane a Scarlett, a přímo jsem nesnášel Madison.

Celkově jsem od této série moc neočekával, přece jen se jedná spíš o holčičí trilogii. Ale opak je pravdou. I kluci si v knize přijdou na své. Večírky, alkohol, paparazzi, L.A., kluby, no prostě od každého něco. Takový život by si nejeden přál. I když jsem si myslel, že to bude nějaký obyčejný romantický příběh, tak jsem se zmýlil  protože Lauren má zkušenosti z tohoto světa a dokázala se skvěle rozepsat a hlavně ho skvěle popsat, takže bude bavit prostě všechny, a když to ne, tak aspoň většinu.

V prvním díle jsme se teprve tak poznávali s Jane, Scarlett a jejich okolím. Poznali jsme jaké je L. A., že je v něm plno klubů, že nevíte, z kterého si vybrat. A taky, že je tady plno celebrit. V druhém díle už se přidávají zápletky a třetí jich je prostě plný. Myslel jsem si, že to autorka zbytečně prodlužuje, že píše příběh na tři díly, ale vůbec ne, pořád to bylo skvělé jako na začátku a vůbec jsem se nenudil. Ty tři díly tomu prostě stačily, i když by mohlo být nějaké pokračování. Knihy se četly vážně rychle, děj ubíhal plynule, a i když jsem to neměl přečteno tak rychle jako Suši, musím říct, že jsem to měl přečteno poměrně rychle. Nějakých gramatických chyb jsem si ani nevšiml, takže chválím i překladatelku.

Obálky. To by mohla být kapitola sama o sobě. Ty obálky jsou prostě krásné. Podle obálek můžete taky vidět (s velkou představivostí :D ), že takový život v reality show nemusí být vždy jen sladký jako bonbony nebo lízátka. A moc k sobě obálky ladí. Na internetu jsem našel navazující sérii na L. A. Candy, které se ale hlavně soustředí na Madison Parkerovou, a docela bych byl rád, kdyby tuto sérii CooBoo vydalo. Má taky skvělé obálky s hvězdami na černém pozadí, však sami můžete vidět jednu obálku v tomto článku. Jedná se o trilogii The Fame Game.

Takže jaký je můj názor na trilogii? Jedná se o úžasnou trilogii, které se žádná jiná nevyrovná. Bude bavit jak holky, pro které většinou je, tak i kluky, i když třeba ne tak moc. Takže doporučuji všem, kteří mají rádi příběhy ze života, těm, kteří mají rádi romantické příběhy, kteří mají rádi L. A. a taky těm, kteří mají rádi TV show. A taky všem ostatním. A uvidíme, jestli se dočkáme pokračování, tedy trilogii The Fame Game.


Jane Robertsová ucítila na ramenou ruce - byla to její tisková mluvčí nebo některý z asistentů PopTV? - které ji nasměrovaly na dané místo, zatímco na ni a na Scarlett Harpovou povykovalo několik paparazzi. Opodál mávala spousta fanoušků, vykřikovali jejich jména a fotili si je na mobilní telefony. Scarlett se naklonila k Jane. "Co říkají pravidla o tom, když se na své vlastní premiéře rozhodneš vynechat pózování na červeném koberci?"

Tímto bych chtěl moc, moc, moc poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
Knihy si můžete pořídit zde.
Obrázky byly použity ze stránky Google.
Ukázka byla použita z knihy.

2 komentáře:

  1. Tuhle sérii jsem četla a docela se mi líbila..taková příjemná oddechovka :-)
    Za nejlepší díl považuju ten 3., naopak nejslabší mi přišla dvojka, kde Jane byla fakt na zabití..
    Ale jinak prima série :)

    OdpovědětVymazat
  2. Věděla jsem, že CooBoo nebude mít důvod proč tě nenávidět! (možná si na to nevzpomínáš, ale včera jsme si psali u Vendey v kecálku :D) Recenze je vážně úžasná, dokonce mě i nalákala na to, abych si tu sérii přečetla, což mě docela překvapilo, protože jsem to neměla v plánu. :D Vážně pěkné ^^

    OdpovědětVymazat