středa 12. prosince 2012

(RC review) Bohové Olympu - Neptunův syn

Autor: Rick Riordan
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 480
Díl: druhý
Rok vydání: 2012
Hodnocení obálky: 4/5

Ztracený Percy Jackson se vrací zpět! Ztratil však paměť a neví, kdo je, odkud přišel a jaké je jeho poslání. Z hlubokého spánku se probudil u vlčice Lupy, která jej poslala do Tábora Jupiter, římské obdoby Tábora polokrevných. Všichni kolem ho považují za syna boha Neptuna, římského boha moří.
Společně se dvěma členy tábora je vyslán na Aljašku. Podaří se jim osvobodit boha smrti Thanata, kterého uvěznili obři? Jaké další nebezpečí čeká Percyho, kterému se během cesty začíná vracet paměť?



Percy Jackson se probudil u vlčice Lupy se ztracenou pamětí. Chvíli ho opatrovala, ale pak ho poslala do Tábora Jupiter. Při cestě na něj ale zaútočí gorgony, ale zachrání ho 2 lidé z Tábora Jupiter a to Hazel a Frank. Všichni ho považují jako syna Neptuna, římské podoby Poseidona. Společně s Hazel a Frankem je poslán na výpravu na Aljašku, aby zachránili boha smrti Thanata, protože ho Giganti zajali a už nikdo neumírá, ale pořád žijí i když byly zabiti. Jak se jim výprava podaří? Zachrání Thanata? A vzpomene si Percy na Tábor polokrevných? To vše se dozvíte v další skvělé knize od Ricka Riordana.

Hlavními hrdiny tohoto dílu byly Percy, Hazel a Frank. Na Percyho jsem se moc těšil, protože mi od série, která je jen o něm vážně chyběl. Od té doby se hodně změnil, ztratil paměť, vyrůstal u vlčice Lupy, ale pomalu si na všechno zase vzpomíná a má matné vzpomínky na Annabeth. Další hrdinové byly hodně zajímaví a měli svá tajemství. Hazel se od začátku chovala jinak než normální puberťačka, ale docela jsem si jí oblíbil. Měla těžký život, byla totiž dcera Plutona a nesla zvláštní dar, pro ní spíš prokletí. A Frank? Mladý polobůh, který to umí dobře s lukem a šípy, ale ostatní zbraně pro něj moc nejsou. A je synem Marta. Taky tady byla harpyje Ella, kterou jsme si hodně oblíbil. Měla těžký život, ale za ten život si toho hodně zapamatovala. A když říkám hodně, tak myslím vážně hodně, chytřejší postavu jste snad nikdy nepotkali. Na postavy nemám prostě co říct. Rick Riordan je skvělý spisovatel a tak i jeho postavy jsou skvělé.

V tomto díle jsme měli možnost seznámit se také z novým táborem a to Táborem Jupiter. Je to tam docela jiné ne v Táboře polokrevných, přece jen Římané se od Řeků hodně lišili už v minulosti. A zase narážíme na minulost. U Ricka se totiž vždy naráží na minulost nebo mytologii a zato jeho knihy tolik zbožňuji. No řekněte, nezajímá Vás jak se chovají bohové normálně? Jak vypadají? To vše se můžete v Rickových knihách dočíst. Třeba pořád si pamatuji jak v sérii o Percym byl bůh Ares velkým motorkářem :D Prostě tady je mytologie brána zábavně a i tak poučně. Ale ještě něco k Táboru. Můžete tady vidět i mapu Tábora Jupiter, která na nás čeká na začátku knihy. Mají tady jiné rozdělení než v Táboře polokrevných a o Táboře polokrevných ani nevědí, že existuje. Tak jak do nedávna nevěděl Tábor polokrevných, že existuje Tábor Jupiter.

Rick Riordan je prostě spisovatel s velkým S a všechny jeho knihy jsou skvělé. A tímto druhým dílem jsem se o tom znova přesvědčil. Konečně jsem se taky dočkal Percyho, který je mou nejoblíbenější postavou vůbec s Harrym Potterem, na ty dva prostě nikdo nemá a asi ani mít nebude. Aspoň podle mě. Víc se mi líbí druhá verze obálky, ale tahle je taky dobrá, hlavně, když už vím co to má společného s příběhem. Příběh byl geniální, stránka se otáčela za stránkou, nechyběl ani Rickům smysl pro humor a měl jsme knihu přečtenu vážně rychle. Už se nemůžu dočkat třetího dílu, který by měl vyjít na jaře 2013 a v originále má název The Mark of Athena, tedy Znamení Athény ;) Taková knížka se ani nedá hodnotit záporně, protože byla prostě skvělá tak jako všechny knihy od Ricka Riordana. Knihu doporučuji všem. Je jedno, jestli chodíte na základní či vysokou školu, a nebo jste školu už dokončili. Tato kniha si zaslouží Váš obdiv. Samozřejmě ale hlavně těm, kteří četli sérii o Percym a předešlý díl této série.


Ten večer dorazili vlci. Zavyli na přední verandě. Frank je vyšel ven přivítat. Vzal si batoh, nejteplejší oblečení, luk a toulec. Do batohu si vložil matčino vyznamenání. Ohořelý klacek měl pečlivě zabalený do tří vrstev látky v kapse kabátu u srdce.

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
Knihu si můžete zakoupit zde, nebo na stránkách nakladatelství a to zde.
Obrázky ze stránky Google.
Ukázka byla použita z knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat