pátek 5. října 2012

(RC review) Unika - Plamen života

Autor: E. J. Allibis
Nakladatelství: Zoner Press
Počet stran: 424
Díl: první
Rok vydání: 2012
Hodnocení obálky: 4/5

Ve světě andělů se schyluje k válce, která může drtivě zasáhnout i do života lidí.
Andělé provázejí lidstvo od prvopočátku, objevovali se u všech rozhodujících okamžiků týkajících se celé lidské populace, ale stojí i u každého jednotlivce v jeho těžkých chvílích. Ani harmonický svět andělů však není bez vady – jeden z jeho mocných válečníků chtěl uchvátit moc nejen nad anděly, ale nad celým světem. Byl poražen a uvězněn v temném pralese, z něhož není úniku. Za dlouhá tisíciletí své samoty si díky neobyčejným schopnostem dokázal vytvořit armádu nestvůr a je připraven utkat se v nelítostném boji o moc a získat Plamen života a Klíč štěstí, dvě základní substance, z nichž se rodí andělé. Do událostí, které těsně předcházejí ozbrojenému střetu, zasáhnou i čtyři lidé: profesor, který se zabývá anděly z vědeckého zájmu, a trojice teenagerů – talentovaná klavíristka Eve, přátelský Joseph, kterému všichni říkají „Jo“, a svérázný Zack, milující hudbu. Přítomnost jednoho z nich ve světě andělů však není náhodná, není to totiž člověk…


Ve světě andělů se schyluje k válce mezi dobrem a zlem. Na straně dobra jsou skoro všichni andělé, na straně zla Temný anděl a jeho banda příšer. Temný anděl byl kdysi velký a silný válečník, ale protože chtěl ovládnout oba světy, byl poslán do lesa, kde byl uvězněn. Po několik let ale sílil a sílil, a začal svou mocí ovládat jiné lidi, kteří pak konali to, co si přál. Hrdinové Eve, Joseph a Zack se poslední dobou cítí divně, jako by je někdo sledoval. Pak ale potkají profesora, a ten jim řekne, že je pozorují andělé a chrání je. Řekl jim toho samozřejmě mnohem víc, a odvezl je na svou chatu, aby měli klid. Poté, když všechno zjistí, je čeká veliké překvapení. Jaké? To se dozvíte v téhle zajímavé knize od E. J. Allibis.

Hlavními hrdiny příběhu jsou Eve, „Jo”, Zack a profesor. Eve je talentovaná klavíristka a taky jediná holka v jejich skupince. „Jo” je jenom Josephova přezdívka, kterou mu všichni říkají. Je to přátelský kluk, docela jsem si ho oblíbil. Profesor byl první, kdo trojici řekl o tom, že existují andělé a také Plamen života a Klíč štěstí, které chce získat anděl Zla. A jako poslední ze skupinky je Zack, který miluje hudbu (že by i Eveinu hru na klavír)? Další postavou, která byla v příběhu důležitá byla Unika, která je anděl, ale objevovala se hlavně v minulosti a později i v současnosti. Co se s ní stalo vám ale prozrazovat nebudu, protože to zjistíte sami. V příběhu byl také anděl Zla, který chtěl pro sebe získat Plamen života a Klíč štěstí, ze kterých vznikají noví andělé, a chtěl s nimi ovládnout jak svět lidský, tak i andělský. Postavy byly docela dobře vykresleny a byly zajímavé.

Ze začátku nebyla Unika moc zajímavá, ale pak mě docela překvapila. Byla to má první kniha o andělech, kterou jsem kdy četl, a musím říct, že nebyla ani špatná ani dobrá, prostě taková oddychovka, i když trochu delší. Obálka je originální, a vypadá to, že i jediná, protože jsem ještě neviděl žádnou jinou verzi obálky. Docela se mi líbí, a po přečtení je vidět, jaký význam ta obálka má, nebo spíš co všechno na ní je. Na začátku je také barevná mapka Sefiry, která je velice povedená. Celý andělský příběh se odehrával v andělském údolí Sefira, ale také ve světě lidí, přesněji ve městě Maple, které bylo pro příběh také důležité. Za začátku nebyla kniha moc čtivá a nebavila mě, ale pak se to změnilo a bylo to lepší. Bylo v ní i pár stejných ilustrací na konci kapitoly, ale ne u každé kapitoly - jen u některých. Překlad byl skvělý, nevšiml jsem si žádné chyby, jde vidět, že si překladatelka dala velice záležet. Je také poznat, že autor má rád opisy, které byly někdy nudné, ale někdy zase dobré. Líbilo se mi, že v této knize bylo dobro i zlo a byly tam i nějaké zvraty. Docela se těším na další díl, který u nás snad také vyjde.

„Život andělů je vždy krátká a šťastná návštěva. Jejich systém je velmi uspořádaný a rozdělený podle přesné hierarchie: je organizován do pyramidy, na jejímž vrcholu stojí ten nejmoudřejší a nejsilnější anděl. Hned pod ním se nachází vymezený okruh andělů, zvaných Andělská stráž. Jejich členů není mnoho, ale mají výjimečné schopnosti.....”

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Zoner Press za poskytnutí recenzního výtisky knihy.
Knihu si můžete zakoupit zde, nebo na stránkách nakladatelství, a to zde.
Ukázka byla použita z knihy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat