pátek 9. prosince 2011

Upíří deníky - Probuzení

Autor: L.J.Smith
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 247
Rok vydání: 2009

"Elena je nejkrásnější dívkou školy a dvoření všech chlapců přijímá jako královna. Nový kluk, krásný a tajemný Stefan, ji však ignoruje a dokonce se jí vyhýbá. O to víc ho Elena chce získat! To se podaří teprve na školním plese, kdy Elena padne do rukou násilnické partičky a Stefan ji zachrání. Oba se rychle sblíží a Stefan jí prozradí svoje tajemství. Je totiž upír. Díky magickému amuletu může pobývat na denním světle a živí se jen zvířecí krví, ale to na věci nic nemění. Eleně se vyhýbal proto, že se velice podobá jeho dávné lásce Katherine, kvůli níž se stal upírem a niž by rád zapomněl. Kvůli ní se totiž smrtelně rozhádal se svým bratrem Damonem, z kterého Katherine také udělala upíra. Ve městě se však udála řada podivných násilností a dokonce došlo i k vraždě. Obyvatelé podezírají tajnůstkářského Stefana, ten se však obává, že na scénu vstoupil jeho zlý bratr."


V USA už tato knižní série která se jmenuje Vampire Diaries začala vycházet v roce 1991  ale protože teď letí plno knížek s upíří tématikou (např. Škola noci, Vampýrská akademie, Twilight...) tak vydalo nakladatelství Fragment taky knihy s upíří tématikou tedy Upíří deníky.  V USA byla tato kniha velmi oblíbená takže se natočil i stejnomený serial. Serial nemá s knihou skoro nic společného. Ale teď už se konečně dostaneme ke knize. Hlavní postavě Eleně "královny školy"  po které všichni kluci touží nedávno zemřeli rodiče. Na začátku knihy Elena vypadá docela jako namyšlená holka ale doufejte že se to změní. 
Do města přijíždí tajemný Stefan Salvatore po kterém touží Elena a usmyslela si že ho prostě musí mít, že bude jen její. Ale Stefan jí nechce ani vidět protože mu někoho připomíná.  V městě se objeví záhadné útoky, podle obyvatel městečka asi útoky divokého zvířete. Ve škole se koná večírek ale Elena jede radši s pár spolužáky na hřbitov. Všichni byli opilí kromě Eleny. Jeden spolužák Tyler si řekne že Elenu musí mít. V tom příjde do děje Stefan který se s ním popere a vysvětlí že Elena je jeho. Elena se stává lepší holkou a děj se začíná zauzlovat čím dál víc.

Kniha se mi líbila, protože ji napsala L.J.Smith a ta píše hodně dobré knížky. Kniha nebyla moc dlouhá protože měla jen 247 stran ale na první díl nové série to úplně stačilo. V knize vystupují upíři, vlkodlaci a čarodějky.  Knihu bych doporučil všem těm kteří mají rádi romantiku a upíří tématiku. V knize vystupuje např. Vlkodlak Tyler,  záporák Damon, tajemný Stefan, okouzlující Elena takhle ve zkratce aspoň pár postav :D Doufám že se vám má recenze líbila, byla moje první takže příjmu všechny věci co napíšete i ty zlé i ty dobré.

Kninu bych ohodnotil 8,5/10



1 komentář:

  1. Super, koukámkam až jsi s Upířími deníky došel. Já jsem se dostala k Souboji a od té doby jsem je tak nějak opustila. Ale až bude čas, hodlám se k nim vrátit. S hodnocením bych souhlasila, recenze se mi líbila =)

    OdpovědětVymazat